SOS mod Racisme

Nyheder

Klik på de blå links for at se nyhedernes fulde tekst:
 

Fra Demos:
Brexit har ”taget skammen ud af racismen”

EU afstemningen i Storbritannien resulterede i, at 52 % af vælgerne stemte for en udmeldelse af EU, og 48 % stemte for at forblive.

For EU modstandere, som anser EU som et neoliberalistisk projekt i kapitalens tjeneste, som med løndumping og sparekurs har ført til, at store dele af den britiske og europæiske befolkning er havnet i arbejdsløshed og fattigdom, burde vi juble over afstemningsresultatet. Vi burde anse det som den britiske befolknings modstand mod den britiske overklasse og den europæiske unions magtelite.

Men vi jubler ikke - som antiracister er vi bekymrede, for kampagnen viste sig at blive både nationalistisk og racistisk. Det lykkedes for UKIP og de konservative at vende kampagnen mod migrantarbejdere fra Østeuropa og de briter med udenlandske rødder, som i generationer har boet i Storbritannien. Brexit vil kunne få alvorlige konsekvenser for disse befolkningsgrupper.

Den 3.7. udtalte Theresa May, en af de konservatives frontfigurer og den mulige nye leder, at fremtiden for de EU migranter, som bor i Storbritannien, er usikker og skal forhandles i de kommende Brexit drøftelser.

Den 4.7. trådte Nigel Farage tilbage som leder af UKIP. Efter eget udsagn har han fuldført sin mission – at få Storbritannien ud af EU.

UKIPs næste opgave vil være at få EU migranter ud af Storbritannien.

Brexit kampagnens økonomiske bagmand, multimillionæren og grundlæggeren af UKIP, Arron Banks har netop offentliggjort, at han overvejer at støtte op om et nyt politisk parti, som skal være for medlemmer af UKIP, Labour og de konservative.

Uden Arron Banks mange milliarder ville UKIP ikke have haft dén store og dominerende betydning, som deres kampagne fik med dens racistiske og utroværdige argumenter for et Brexit.

EU afstemningen blev til et spørgsmål om immigration

Afstemningen om EU kunne have haft mange politisk relevante emner, hvor Labours leder, Jeremy Corbyn, der tilhører partiets venstrefløj, fagbevægelsen samt den øvrige venstrefløj kunne have spillet en større rolle og talt såvel migranternes som de socialt og økonomisk udsattes sag.

Men det endte i stedet med at blive et opgør mellem to fløje i den konservative lejr, David Cameron som ja-siger - hjulpet af Labours højrefløj Blair og Brown - og Boris Johnson som nej-siger. Nigel Farage og UKIP, hægtede sig på nej-kampagnen og fik held til at lade Brexit handle om polske arbejdere, immigration og flygtninge. Ved en meningsmåling foretaget af Ipsos MORI før den 23. juni, fremstod spørgsmålet om immigration som meget væsentligt.

Ifølge Cas Mudde, forsker i højreekstremisme, blev de sidste uger op til afstemningen totalt domineret af immigrationsspørgsmålet og end ikke Farages vanvittige påstand om, at britiske kvinder var truede af en atombombe af migranters sexovergreb, kunne rokke ved den offentlige mening.

Selv det forfærdelige mord på en af Labours Parlamentsmedlemmer Jo Cox, begået af en indvandrerfjendsk mand fra den ekstreme højrefløj, kunne ikke få fremmedhadets stemmer til at holde inde og genoverveje deres fremmedfjendske hetz. 

”Lexit” - venstrefløjens svar på Brexit.

Left Leave - forkortet Lexit er et projekt, som arbejder for en udmeldelse af EU på venstrefløjens betingelser. Gruppen fik ingen gennemslagskraft, og mange fra Lexit endte med at støtte et ja til EU, da Brexit blev domineret af den nationalistiske og indvandrerfjendske højrefløj.

Trade Unionists Against the EU, som er en lille gruppe under transportarbejderforbundet, TU, bibeholdt deres støtte til Brexit ud fra et klart antikapitalistisk grundlag. Resten af TU og andre fagforbund valgte at støtte en forbliven i EU.

Venstrefløjen og fagbevægelsen fik ikke sat deres aftryk på afstemningen, og mange støttede ifølge den antiracistiske gruppe Hope not Hate et ja for at beskytte migrantarbejderne og andre udsatte grupper, som benævnes BAME (forkortelse for black, asian, and minority ethnic).

Hetz og overgreb i kølvandet på afstemningen

Flygtninge- og indvandrerspørgsmålets dominans i kampagnen blev efterfulgt af racistiske overfald og chikane.

Institut of Race Relations hjemmeside kan følgende læses:

Efter i årevis at have bekæmpet racistisk fjendtlighed over for nye grupper af immigranter kan vi starte forfra – værst er, at post - Brexit synes at have taget skammen ud af racismen.

Allerede før EU-afstemningen begyndte, stod det klart, at Brexit - kampagnen ville opmuntre racisterne og tilskynde til vold mod migranter og BAME. Og der har allerede været rapporter om fysiske overgreb og angreb på kulturcentre og butikker. Historien viser, at hvis sådanne fjendtligheder foregår uhindret, kan det hurtigt forvandles til noget meget værre.

Ifølge en national politirapport steg indrapporteringen af chikane og overfald i dagene umiddelbart efter afstemningen med 57 %. Siden er tallet mangedoblet.

Simon Woolley, leder af Operation Black Vote kommenterer afstemningen således: ”Det er ikke sådan, at fremmedfjendtligheden, som fik indflydelse på, at nej-kampagnen flyttede fokus fra økonomi til immigration, ikke havde eksisteret før. Den findes overalt.

Men den satte scenen for kampagnen; og dem, som havde stået og mumlet på sidelinjen, blev opmuntret til at komme frem og indtage den.

Resultatet er beskidte beskeder til polakkerne og graffitis på offentlige bygninger eller f.eks, at hooligans på et tog i Manchester truer en mand med ordene: Du er en skide immigrant. Forlad toget. Immigranter skal deporteres. Vi vil have vores land tilbage. Vi vil have vores tog tilbage. Vi vil ud, og vi vil have jer ud.”  

I The Independent udtaler en migrantarbejder: ”Fremmedhadet er blevet legitimeret ved denne afstemning. Flertallet af nej-sigerne er ikke racister, men racisterne bruger afstemningen til at bekræfte, at de er flertallet.” Mange migrantarbejdere føler, at de går en usikker fremtid i møde især efter de konservatives udmelding om, at de ikke kan garantere deres fremtidige arbejds- og opholdstilladelse i Storbritannien. Mange ambassader fra EU-lande i Storbritannien beretter om markante stigninger i henvendelser fra EU-borgere, der ønsker at få gjort deres papirer i orden for evt. at skulle rejse tilbage til deres hjemland.

Brexit i internationalt perspektiv

Fra Front National i Frankrig, Frihedspartiet i Holland, Sverigedemokratarne, Dansk Folkeparti, tyske Alternative für Deutschland og græske Gyldent Daggry kom der dagen efter afstemningen lykønskninger til nej-siden.

Brexit har givet dem fornyet energi til at arbejde for exits i deres egne lande. Marine le Pen citeres i The Guardian for at sige, at Storbritannien har startet en bølge, som ikke kan stoppes. På www.nltimes.nl udtaler Geert Wilders: ”Vi vil bestemme over vores eget land, vores egne penge, vores egne grænser og vores egen immigrationspolitik”. Og i Spiegel siger han, at Holland skal ud af EU og grænserne lukkes for at stoppe islamiseringen.

Giv Europas højrefløj modvind

Der hersker meget stor bekymring fra alle sider i forbindelse med de britiske vælgeres ja til at forlade EU. Der vil, hvis det er op til de højrenationalistiske grupper og partier, komme øget fokus på diskussioner om nationalstat, vestlige værdier og udtræden af internationale konventioner på områder som ligestilling, flygtninge og menneskerettigheder.

Venstrefløjen i Europa må derfor fokusere på baggrunden for den fremmedfrygt, der kan have været afgørende for afstemningsresultatet med Brexit, og drøfte, hvorledes den voksende racisme kan imødegås både i og udenfor Europa.


 

Omskæring giver ikke mænd sexproblemer

Intet tyder på, at omskæring giver mænd seksuelle problemer, viser ny undersøgelse. Store fejl i undersøgelsen, mener omskæringsmodstander overlæge Morten Frisch
kristeligt-dagblad.dk 30.6.2016


Ny forening: Danskerne ved for lidt om omskæring

Den nye forening ”Retten til forskellighed – CircumInfo” ønsker at aflive myterne om omskæring. Derfor vil de gøre danskerne klogere på, hvad omskæring indebærer, og hvad det ikke gør.
SOS mod Racismes landsformand Jette Møller er med i formandskredsen i foreningen.
kristeligt-dagblad.dk 16.06.2016

SOS mod Racismes Minileksikon 2016 - Fakta om flygtninge, indvandrere og diskrimination er udkommet.Ny omskæringsvenlig forening er ikke uhildet

 Overlæge Morten Frisch angriber den nystiftede forening Retten til Forskellighed - CircumInfo, hvor Jette Møller sidder i bestyrelsen. Foreningens svar er nedenfor.

Retten til Forskellighed – CircumInfo er en i omskærings-sammenhæng videnskabeligt tyndbenet og langt fra religiøst uhildet forening, hvis udtalelser derfor må anskues med den allerstørste skepsis, skriver overlæge Morten Frisch
kristeligt-dagblad.dk 28.06.2016

Herunder er Retten til Forskellighed – CircumInfos svar:

Overlæge med fordomme på korstog

Overlæge Morten Frisch beskriver med sine personangreb foreningens formandsskab som fortalere for drengeomskæring. Han tager afsæt i medlemmernes navne, religiøse og familiemæssige tilhørsforhold, og hvorvidt medlemmerne er i besiddelse af forhud eller ej...
kristeligt-dagblad.dk 28.06.2016


Løsning på tipskupon med citater fra de tre hellige bøger (udleveret på Folkemødet)

Vinder blev: Jens Ole Christensen, 2100 København Ø. Vi sender ham et gavekort til en flaske vin eller en æske chokolade.

 


SOS mod Racisme på Folkemødet 2016

SOS mod Racisme deltager igen i år på Folkemødet - denne gang har vi ikke del i et bestemt telt, men kommer rundt med en cykelanhænger med vores Minileksikon, der lige er udkommet.

Vi deltager desuden med:

Fredag 17. kl. 11.50 - 12.00: Speaker's Corner, Cirkuspladsen: Dundertale om Ordenes magt. Jette Møller

Fredag 17. kl. 14.30 - 17.00:  Mobil event på Cirkuspladsen, C99: Tjek din viden om flygtninge, indvandrere og diskrimination. Jette Møller, Birgitte Olesen og Steen Eriksen

Lørdag d. 18. juni kl. 9.30 - 11.00:  Mobil event på Cirkuspladsen, C99: Er det mon Islam, kristendommen eller jødedommen? Jette Møller, Birgitte Olesen og Steen Eriksen

Søndag 19. juni kl. 10.30 - 12.00: Debatarrangement i Menneskerettighedsteltet, Kæmpestranden, J34: Racismeparagraffens grænser - går vi glip af noget? 
Knud Lindholm Lau og Jette Møller 

Læs nærmere om de enkelte arrangementer i programmetDer indkaldes til åbent bestyrelsesmøde i

SOS mod Racisme København
onsdag den 11. maj 2016, kl. 19.00


Fundamentalism og Himmelske Dage
i København 5.-8.maj 2016


Skulpturer indtager København i forbindelse med Himmelske dage, en festival hvor titusindevis af københavnere vil deltage i debatter, korsang, musikarrangementer, udstillinger og åndelige diskussioner i kristihimmelfartsferien, hvor centrum af København bliver lavet om til denne kæmpemanifestaton med ånd, eksistens, ansvar og etik i centrum.

40 kirker har haft udstillet Galschiøts flygtningeskulpturer, og de 70 kobber flygtninge vil, når festialen starter på torsdag, blive opstillet på bl.a. Rådhuspladsen og Nytorv for at minde om flygtningesituationen.

På Regnbuepladsen foran Vartorv står kæmpeskulpturen Fundamentalism, hvor den har stået de sidste 8 dage og hvor københavnere i tusindevis har besøgt skulpturen og fået en snak med bl.a. Jens Galschiøt, om de smukke og mindre smukke citater fra Toraen, Koranen og Biblen.

Bange børn: Der er der kommet mange interessante samtaler ud af udstillingen. Bl.a. en rystende samtale med en muslimsk far der havde slukket for dansk fjersyn, fordi hans børn var bange for af blive smidt ud af Danmark fordi de var muslimer.Underskriftindsamling mod særlov for flygtningebørn

SOS mod Racisme og DRC: Dokumentations- og Rådgivnings-Centret om racediskrimination har tidligere i et høringssvar protesteret mod et nyt lovforslag om at give flygtningebørn en ringere undervisning end den de har krav på efter den nuværende lovgivning.

Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen, Uddannelses-forbundet, BUPL, Dansk Psykolog Forening og DUI-LEG og VIRKE har taget initiativ til denne underskriftindsamling:
Alle børn har ret til undervisning i folkeskolen
Regeringen vil udhule kvaliteten af flygtningebørnenes undervisning i et ”særligt tilbud” uden for folkeskolen. Det skal vi ikke acceptere. Flygtningebørnene skal blive en del af folkeskolens fællesskab så hurtigt som muligt. De skal lære dansk og udvikle deres faglige kompe tencer på lige fod med danske børn. Det er en god investering både for det enkelte barn og
for samfundet. Derfor opfordrer vi Folketingets politikere til at stemme nej til regeringens nye særlov, der vil betyde, at flygtningebørn risikerer at få dårligere undervisning i et ”særligt tilbud” uden for folkeskolen.
http://www.skrivunder.net/skoleforalle

Vi vil opfordre alle til at skrive under imod lovforslaget! 

Spred gerne opfordringen videre ud!


Et Anstændigt Danmark holder stormøde og måske afsluttende generalforsamling
Mandag d. 25. april kl. 16.30 i Århus.

Remisen, Godsbanen, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C

Talere:
forh. biskop Kjeld Holm om "Menneskelighedens nødvendighed i en umenneskelig verden" og
Ulrik Goerlich fra Venligboerne
Afsluttende fællesmøde
Overrækkelse af gave til Venligboerne. Stafetten går videre!
Vi håber selvfølgelig, at I vil være med til at gøre det sidste stormøde festligt ved at møde op – og være med i gaven til Venligboerne.

Der er gratis adgang til mødet. Man er velkommen til at give en gave til Venligboerne Flygtningehjælp.
Små og store beløb kan indbetales på netværkets konto i Sparekassen Kronjylland
Reg.nr. 9317 Konto nr. 000 35 63 898

I forbindelse med stormødet afholdes også - formentlig den afsluttende generalforsamling.


Regering og Folketing opfordres til at tage udlandets anbefalinger ved UPR til Danmark om at bekæmpe racisme og diskrimination alvorligt. 

Se under pressemeddelelser og høringssvar 9. og 10. april 2016. SOS mod Racisme har specifikt opfordret regeringen til at lave en omfattende handlingsplan mod racisme og diskrimination. I en mail til partilederne og de øvrige folketingsmedlemmer skriver vi: 

Vi er glade for, at Udenrigsministeren i det mindste har lovet at bekæmpe diskrimination og racisme og at fremme tolerance og interkulturel forståelse,

men vi kan ikke forstå, at han ikke kan gå ind for fx et generelt forbud mod diskrimination og for at lave en effektiv handleplan mod racisme og for at opdyrke en kultur præget af gensidig respekt, tolerance og interkulturel forståelse.

 

Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination og SOS mod Racisme har 7. april 2016 afgivet høringssvar om et lovforslag om ringere undervisning af tosprogede børn, se   her


Imamer vil have dansk udgave af islam

Et manifest skal beskrive, hvordan islam tilpasses virkeligheden i Danmark, mener muslimske organisationer. En religionssociolog kalder det banebrydende. Integrationsministeren er skeptisk.
jyllands-posten.dk 11.3.2016
Muslimske organisationer lægger afstand til imamer, som blev afsløret af TV 2’s skjulte kamera. Men hvordan svarer de selv på svære spørgsmål om stening,…
jyllands-posten.dk 11.3.2016
 

TV2 er med til at piske stemningen op i det danske samfund, hvis Radio24syvs lydfil er ægte. Det er ikke ok med den slags journalistik. Vi må forlange en nuanceret dækning af så betændt et emne:
"De har ude­ladt næsten al men­ne­ske­lig­hed, så det vir­ker meget over­dre­vet og ensi­digt. De har ude­ladt de ting, der kunne give et ind­tryk af, at ima­men fak­tisk prø­ver at for­stå kvin­dens pro­blem­stil­ling. Han siger, at hun har ret til skils­misse, hvis hun er udsat for vold, og at han vil hjælpe hende til at få stop­pet vol­den,«
Lydfil rejser debat om udeladte oplysninger i TV 2's moské-dokumentar

Radio24syv spørger her til morgen, om TV 2 har »manipuleret med moske-program«. Radiostationen har fået en lydfil fra imam Abu Bilal, som han…
b.dk Berlingske 11.3.2016
UPR-vurderingen af Danmark er nu offentliggjort

Rapporten fra FNs Menneskerettighedsråd om menneskerettigheds-eksaminationen af Danmark (upr, dvs. Universal Periodical Review) d. 24. januar i år, er nu offentliggjort på hjemmesiden www.upr-info.org  sammen med en masse andre dokumenter om menneskerettighedssituationen i Danmark.  

Der er rigtig mange anbefalinger om at imødegå diskrimination på grund af race, etnicitet, hudfarve, herkomst eller religion; at efterforske sagerne og give ofrene for diskrimination og racisme bedre adgang til at få ders sag for retten. Også politikeres fremmedfjendtlige og fordomsfulde udtalelser om migranter, flygtninge, asylansøgere og især muslimer blev kritiseret af mange lande.

Flere lande anbefalede Danmark at udarbejde en national handlingsplan mod racisme.

Rapporten indeholder også mange anbefalinger vedr. asylansøgere og flygtninge. Landene opfordrer til at droppe loven om at nogle flygtninge må vente 3 år på familiesammenføring, muligheden for at spærre asylæansøgere inde på ubestemt tid uden at stille dem for en dommer, smykkeloven og i det hele taget behandlingen af flygtninge og asylansøgere. Mange lande har også anbefalet Danmark at leve op til at aldersgrænsen for børn ved familiesammenføring bør være 18 år, som anført i Børnekonventionen, og at Danmark bør respektere disse børns rettigheder ved familiesammenføring til flygtninge i Danmark. 

Kommentar:

Ventetiden på familiesammenføring er i strid med international ret, især med den Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvor det i tidligere domme fra Menneskerettighedsdomstolen mod Frankrig er fordret, at familiesammenføring til flygtninge skal ske prompte. 

De politikere, der har stemt ja til loven, har gjort det mod bedre vidende, da det tydeligt fremgik af de fleste høringssvar, at ventetiden var i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 om retten til familieliv. De har spekuleret i, at der vil gå nogle år før en dansk sag kan komme for domstolen, og i den tid vil Danmark kunne "slippe" for at modtage et antal familiesammenførte flygtninge. Det er vigtigt at disse politikere, der har handlet mod enhver form for retfærdighed og samvittighed, kommer til at betale deres andel af de erstatninger, Danmark til sin tid bliver idømt af Menneskerettighedsdomstolen, både de mindre kulancer, men også de formentlig større beløb, der bliver tale om, for familiemedlemmer, der er døde af sult, sygdom eller krig i ventetiden. Lige nu er de familiemedlemmer til krigsflygtninge, der er tilbage i Syrien i yderste livsfare for russiske og syriske bomber, og for skud  fra grænsevagter og militser, - og senere for overfald og for druknedøden i Middelhavet.

 

Sjælsmark udrejsecenter - en slags åbent fængsel for afviste asylansøgere

De har kun koldt vand, kan ikke lave mad selv og får ikke lommepenge. Tirsdag den 26. januar gik omkring 200 demonstranter fra Sjælsmark udrejsecenter til Center Sandholm under parolen "A Call For Solidarity from Asylum seekers" Beboerne fra Sjælsmark protesterede mod at blive tvangsforflyttet til et nedlagt fængsel i Ikast og for rettigheder. Siden deltog nogle af demonstranterne i en stor demonstration i København mod vedtagelsen af de nye asyllove.

Læs artiklen: Skal tvangsflyttes til nedlagt fængsel: Vi vil ikke isoleres – vi vil have rettigheder


Kofi Annan om Danmark:
Kofi Annan skriver i sin  blog, at Danmarks smykkelov og de 3 års ventetid på familiesammenføring ikke er i tråd med den europæiske menneskeretskonvention, FN's konvention for børnerettigheder eller FN's flygtningekonvention, som Danmark ellers er en del af.

"The failure of the European Union to agree to a common migration policy is leading to a race to the bottom by member states. Attempting to push problems to one's neighbors is not a sustainable strategy. If the law before Parliament today in Denmark is passed, I fear to think what the next national response will be.

While European states have to address the legitimate concerns of their citizens regarding the historic influx of migrants since last year, they cannot do so at the expense of their values, ideals and international law. By doing so, they offer violent movements a victory they could never have won on their own.

I encourage the member states of the European Union to focus on forging the common migration policy the continent urgently needs."

Ai Wei-Wei har trukket sine kunstværker fra to udstillinger

Nørrebro, 22. januar 2016
Formand Jette Møller:

SOS mod Racisme tager skarp afstand fra Liberal Alliances forslag om at suspendere Flygtningekonventionen i to år.


 sameksistens.dk 19. januar 2016

Prisvindere efterlyste en kortlægning af hadforbrydelser og en bedre integration

Formanden for SOS mod Racisme, Jette Møller (tv.), præsenterer de to modtagere af foreningens Venskabspris 2015: Khaterah Parwani og Natasha Al-Hariri.

 

SOS mod Racismes Venskabspris 2015 til Khaterah Parwani og Natasha Al-Hariri 

 

 

På SOS mod Racismes landsmøde 14. november 2015 blev det besluttet at tildele to meget markante personligheder i den hjemlig debat om diskrimination og integration, Khaterah Parwani og Natasha Al-Hariri, SOS mod Racismes venskabspris 2015. Det sker ved et arrangement mandag 18. januar kl.17:00-18:30 på Støberiets Cafe, Blågårds Plads 5, 2. sal,  2200 København N, hvor de to prisvindere vil tale om henholdsvis hadforbrydelser mod især muslimske minoriteter og integrationsudfordringer. Herefter er der spørgsmål og debat.

Khaterah Parwani er en markant kvinde i den offentlige debat, især omkring integration og diskrimination. Hun studerer jura, er afghansk-dansk og bl.a. næstformand, juridisk rådgiver og ambassadør for ExitCirklen - Nej til psykisk vold & social kontrol (www.ExitCirklen.dk). Hun er desuden tilknyttet DRC (Dokumentations- og Rådgivningscentret om Racediskrimination). Khaterah Parwani er en stærk stemme bl.a. på de sociale medier, i dagspressen og på tv. Hun holder løbende foredrag og oplæg om bl.a. radikalisering, ligestilling og køn med fokus på minoritetssamfundet samt diskrimination og hadforbrydelser. Hun gæsteunderviser også om diskrimination og hadforbrydelser for Center for Konfliktløsning og holdt 21. november en TEDx tale ”To My Future Daughter”.

Natasha Al-Hariri er også en markant debattør på de sociale medier, i dagspressen og på TV. Hun er opvokset i Hellerup, har libanesisk-palæstinensiske rødder, er praktiserende muslim og har valgt at bære tørklæde. I den anledning har hun bl.a. været i heftig debat med Pia Kjærsgaard.  Hun studerer jura på kandidatstudiet ved Københavns Universitet. Hun har været forkvinde for Ny-Dansk Ungdomsråd, er bestyrelsesmedlem og juridisk rådgiver hos Refugees Welcome og sidder nu også i Rådet for Etniske Minoriteter.

 


Godt nyt år!

 31. december 2015

SOS mod Racisme ønsker alle et godt nyt år.

Det kan kun gå fremad, for i Danmark blev 2015 et grumt år set fra SOS mod Racismes vinkel. Valget blev, som ventet og frygtet, fyldt med negativ retorik mod især muslimer og flygtninge, og den nye regering har gennemført en række love, der efter vores opfattelse er en klar overtrædelse af menneskerettighederne - og ikke kun blå blok med Dansk Folkeparti i spidsen har hastet disse love igennem, desværre har også Socialdemokraterne stemt for.

»Ord kan virke som bitte små doser arsenik: De sluges ubemærket, de synes ikke at have nogen virkning, men efter nogen tid viser giftens virkning sig alligevel.« skrev den jødisk-tyske sprogekspert Victor Klemperer om nazisternes sprogbrug.

Her i nutidens Danmark skal vi holde os dette for øje, når Helle-Thorning-Schmidt siger Når du kommer til Danmark, skal du arbejde (Underforstået: for du vil formodentlig helst vil være fri), når Inger Støjberg taler om den suverænt strammeste flygtningepolitik og Løkke Rasmmussen om et opgør med flygtningekonventionen eller om at rydde op i klager over diskrimination. Årets ord flygtningestrømme er endnu et eksempel på denne giftige sprogbrug, der sniger sig ind i vort sind, ligesom flygtningekrisen og mange andre ord, der risikerer at eliminere sammenhængskraften i det danske samfund og skaber en farlig splittelse, som vi alle har pligt til at modarbejde.

I det forløbne år blev Flygtningenævnet underkendt i 6 sager af FN's Menneskerettighedskomite og måtte indgå forlig i et tilfælde, herudover blev nævnet underkendt af FN's Kvindekomite. Nu begrænser regeringen så adgangen til at føre sager internationalt og bebuder desuden "et opgør" med flygtningekonventionen. Indenlands agter man indføre et gebyr på 500 kr. for at klage over diskrimination.

Så der er nok at tage fat på for SOS mod Racisme. Lad os bruge 2016 til at blotlægge diskrimination og racisme, bekæmpe al sprogbrug, der opfordrer til et DEM og OS, og arbejde på at øge kendskabet til hinanden, så vi kan række over kløften i vores samfund.

Med de bedste anti-racistiske ønsker for det nye år

Jette Møller
landsformand


UPR pre-session i Geneve d. 17. December 2015 

Anne Nielsen var til stede med et oplæg for SOS mod Racisme, ENAR-Danmark og DRC ved FNs Menneskerettighedsråds upr pre-session. Oplægget var fokuseret på tre områder: behandlingen af asylansøgere og flygtninge; racisme, diskrimination og hadforbrydelser i Danmark; og om omskæring af drenge af ikke-medicinske grunde. UPR står for: Universal Periodical Review, hvor et lands menneskerettighedsforhold bliver vurderet af andre lande i FN, som til sidst kommer med anbefalinger, som landet så kan acceptere eller afvise.

Presessionen er et møde over 3 dage, hvor de forskellige lande i FN kan blive briefet om menneskerettighedsproblemer i de 9 lande, der skal vurderes ved den kommende upr-høring, som finder sted i slutningen af januar 2016. Danmark ser ud til at blive eksamineret d. 21. januar.

De, der fik lov at tale ved briefingen om Danmark, var Institut for Menneskerettigheder, SOS mod Racisme, Kvinderådet, Unge for Menneskerettigheder, og IT-Politisk Forening, desuden var LBGT og Handicaprådet repræsenteret. Repræsentanter fra den danske mission i Geneve kom med en bemærkning til slut. Det billede, vi tilsammen tegnede af menneskerettighedssituationen i Danmark, faldt noget anderledes ud end regeringens indsendte rapport, og mange af de øvrige landes repræsentanter var meget rystede over især Danmarks behandling af asylansøgere og flygtninge, som både IMR og SOS kom ind på. 

Der var diplomater til stede for ca. 50 landes repræsentationer i løbet af de tre dage mødet varede. Repræsentanter og missioner for alle FNs medlemslande lande har fået tilsendt vores anbefalinger og oplæg, som kan ses under Pressemeddelelser/høringssvar, 20. december 2015. Samme sted er et link til Institut for Menneskerettigheders (IMR) rapport om Danmark. Man kan læse meget mere om processen og om upr på Instituttets hjemmeside: www.humanrights.dk

Vi håber, at mødet sammen med pres fra udlandet i det hele taget kan føre til at Danmark snart vil forlade sin menneskefjendske  og uværdige behandling af asylansøgere i Danmark.  

 

Udtalelse fra SOS mod Racismes landsmøde:

Vi opfordrer Folketinget og regeringen til at stoppe den negative retorik og den umenneskelige asylpakke, som statsministeren netop har offentliggjort.
Danmark bør leve op til sine internationale og nationale forpligtelser til at beskytte alle mennesker på dansk grund. Af de 34 punkter på asylområdet tilslutter SOS mod Racisme sig punkt 34: ’Styrket integrationsprogram’. Vedtagelsen af dette punkt vil naturligt ophæve de foregående 33 punkter, som alle modvirker integration.
Danmark bør ikke miste den sidste rest af sammenhængskraft gennem eksklusion. SOS mod Racisme opfordrer til, at vi alle tænker os om og passer venligt på hinanden.
Et samfund skal måles på, hvordan det behandler sine svageste.

Asylpakken med de 34 punkter

14. november 2015

Yderligere information kan fås hos
Jette Møller
landsformand
tlf. 6063 3399


Krystalnatsdemonstrationer 9. november 2015 i København og Svendborg: 

se under Arrangementer


 

Se artikel vedr. de nye sprogkrav ved indfødsretsprøven under Artikler


 

 
24. okt. 2015
Indkaldelse til

Landsmøde i SOS mod Racisme,
Lørdag 14. november 2015 kl. 11.00Svinefarm på det sted, hvor nazisterne havde en roma-koncentrationslejr, kræves fjernet

Et forbud mod omskæring kan føre til dansk jødedoms endeligt Politiken, 28. september 2015
Det Radikale Venstre vedtog i weekenden endnu en gang at arbejde for et forbud mod rituel omskærelse AKA 18. års aldersgrænse for omskæring af drenge.

 

Underskriftindsamling for familiesammenføring

Hermed en underskriftindsamling til støtte for ca 50 syriske flygtninge fra hele landet, der siden tirsdag den 15.9 har demonstreret udenfor Udlændingestyrelsen, København i protest mod lang sagsbehandlingstid af familiesammenføring. Underskrifterne afleveres den 28.9 til Udlændingestyrelsen. Tak, om du vil  støtte med din underskrift. Send meget gerne videre!

Skriv under:

http://www.skrivunder.net/giv_familiesammenforing_til_de_strejkende_syriske_flygtninge


Vi har plads! Solidaritetsmanifestation 24.9.-26.9.

Asylret slår teltet op til 3 døgn i solidaritet med den syriske befolkning og alle verdens flygtninge på Christiansborg Slotsplads fra den 24.9. kl. 12 til den 26.9. kl. 22.Vi har plads gør opmærksom på den syriske virkelighed og på de syriske flygtninges vilkår i Europa:

Hvad flygter de syriske flygtninge fra – og hvad flygter de til?

 Interview med Jette Møller , formand for SOS mod Racisme, om syriske flygtninges demonstration foran Udlændingestyrelsen, Lorry 15. september 2015

 


Mange har spurgt om hvor man kan få kontakt med flygtninge. Spørg de nævnte frivillige grupper, eller fx: 
Trampolinhuset: Tel: (+45) 32 20 02 25   info@trampolinehouse.dk  hvis det er i København

Med over 50 sprogcentre i hele landet, dækker vi Danmark ind. Find dit lokale sprogcenter her.
DEDANSKESPROGCENTRE.DK
 

Til organisationer og borgere!

Send venligst denne opfordring videre i jeres netværk – og læg den på jeres hjemmeside, Facebook og nyhedsbrev, og del den med venner eller invitér dem!

SOS mod Racisme opfordrer alle i Danmark til at byde flygtninge velkommen på

Søndag d. 13. september!

-  Invitér en flygtning på mad eller kaffebord hjemme hos dig selv!

-  Eller hold sammen med andre en velkomstmiddag, en frokostbuffet eller et kaffebord for flygtninge i dit hjem, café, forsamlingshus, klublokale, skole eller menighedshus eller et andet sted, hvor de vil føle sig velkomne!

Hvis man ikke i forvejen kender en flygtning, kan man spørge om kontakt gennem fx:   et asylcenter, en sprogskole, en skole, et frivillighus, en modtagerkommune, en kirke eller en lokal afdeling af Venligboerne eller Dansk Flygtningehjælps Frivillignet eller Røde Kors Frivillignet eller Trampolinhuset.
Og med mindre andet aftales må man selv hente og bringe gæsterne. 
Spørg gerne i forvejen, om der er mad og drikke, som gæsterne ikke spiser, fx svinekød og alkohol.

Formålet med den landsdækkende aktion er:

at give befolkningen og flygtningene mulighed for at mødes,
at flygtninge skal føle sig velkomne inden for i Danmark,
og at vise, at der også findes medmenneskelighed og solidaritet i Danmark!

 Søndag d. 13. september i Europa er en fælles aktionsdag for civilsamfundet i hele Europa under sloganet: Refugees Welcome.

 Aktionsdagen skal ses som en symbolsk handling på flygtningekrisen i Europa, som indtil nu har kostet mange tusinde dødsfald.  Antallet af flygtninge i verden, og nøden i nærområderne har aldrig været større siden 2. verdenskrig, samtidig med at EU og Europa stort set har været handlingslammet.

 SOS mod Racisme:   kontakt: sos@sosmodracisme.dk


NÅLEØJE: Med fire nye krav vil udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg gøre det sværere at blive dansk statsborger. 
altinget.dk
 
Regeringen vil gøre det sværere at blive dansk statsborgere (Læs: umuligt for mennesker, som ikke er højt uddannet?) NB! Artiklen efterplaprer regeringen: "Regeringen vil for det første hæve kravet til ansøgernes danskkundskaber, så det kommer op på 9. klasses niveau." Det er IKKE korrekt. Danskprøve 3 er beregnet til mennesker med gymnasial eksamen og en videregående uddannelse. 

Regeringen fortsætter sin menneskefjendtlige kurs:

Børn i asylcentre skal ikke som alle andre børn høre under serviceloven, hvis det står til Socialministeriet. En række organisationer frygter, at udsatte asylbørns retsstilling dermed igen forringes
information.dk


 Fredsring om moskeen på Dortheavej lørdag 22.8.2015

 22 AUGUST lør kl. 15 · Masjid Wakf, Dortheavej 45 2400 Kbh Nv ·

TV2 Lorry: Fredsring om Islamisk Trossamfund (1:34)


Underskriftindsamling imod de nye lovforslag 

Gennem dette link kan I gå ind til underskriftsindsamlingen mod de nye stramninger mod asylansøgere og flygtninge. 

Husk, når I har skrevet under, at gå ind i jeres mail-indbakke og åbne den mail, der er sendt, og klikke på linket dér. Først da er jeres underskrift registreret.

http://www.skrivunder.net/protest_mod_diskrimination_af_flygtninge_i_regeringens_lovforslag

Underskriftindsamlingen er sat i værk af Aktionsgruppen mod diskrimination i lovgivningen om flygtninge i Århus, og er anbefalet af SOS mod Racisme, Refugees Welcome og Amnesty International. 

Vi vil desuden opfordre jer til at sende linket videre og dele den på Facebook og evt. lægge linket på jeres hjemmeside, hvis I har en.

Høringssvar

En lang række foreninger har protesteret mod lovforslagene! 

Høringssvarene kan ses på lovforslagenes hjemmesider, typisk under Udvalgsbehandling. Bilag. For L2 er det Bilag 7, og styrelsens "pseudosvar" på væsentlige indvendinger er Bilag 17 - det indeholder også et pseudosvar på SOS mod Racismes indvendinger.

Også UNHCR, FNs Flygtningehøjkommissariat, har protesteret kraftigt over for at lovforslagene overtræder Flygtningekonventionens art 23 og 24, og de fremhæver, at det er obligatorisk at landene skal give flygtninge samme behandling som landets egne statsborgere (art. 23), og at man ikke kan sætte betingelser om en bestemt opholdstid eller tilknytning i Danmark, som man kan med statsborgere. 

Så UNHCR anbefaler at opholdskravet for både L2, L3 og L7 udelades for flygtninge, dvs. at lovforslaget og dets formål droppes. UNHCR mener desuden at det danske lovforslag vil skade behandlingen af flygtninge - ikke kun  i Danmark, men også give et signal om manglende dansk solidaritet med flygtninge og asylsøgere.

Lovforslaget er sat på Folketingets dagsorden d. 21. august og d. 26. august, som formentlig er tiltænkt 2. behandling og 3. behandling, da det ønskes at skulle gælde fra 1. september 2015.  

De borgerlige partier har udtalt at de vil støtte forslaget og har tilsammen absolut flertal. Hvis der findes bare enkelte folketingspolitikere herfra, der tør følge deres samvittighed og stemme imod forslaget, vil det kunne falde til jorden. 

Problemet er, at vi har en regering - og et folketingsflertal, som hidtil har vist en foragt for flygtninge, asylsøgere og menneskerettighederne.

 

 

 

 

http://www.ft.dk/samling/20142/lovforslag/L2/index.htm

 

http://www.ft.dk/samling/20142/lovforslag/L3/index.htm

 

http://www.ft.dk/samling/20142/lovforslag/L7/index.htm

Vores eget høringssvar fra 24. juli 2015 ligger på www.sosmodracisme under Pressemeddelelser og høringssvar


Lovforslag til fattiggørelse af flygtninge

24. juli 2015

Regeringen har fremsat 3 lovforslag til ikrafttræden pr. 1. september med det formål at afskrække flygtninge fra at søge mod Danmark.

"SOS mod Racisme betragter alle tre som diskriminerende og i strid med Flygtningekonventionen. De vil gøre nye flygtninge og deres børn fattige og hæmme integrationen. Vi opfordrer indtrængende Folketingets medlemmer til at stemme imod." siger Anne Nielsen.

 


 

Srebenica

Srebrenica2015's billede.

 

Srebrenica2015

Folketingsvalget 2015: Kun to folketingsmedlemmer med indvandrerbaggrund svarende til godt 1 % af folketinget

Folketingsvalget 2015: Kandidater med indvandrerbaggrund

Skævt: Så få folketingskandidater har indvandrerbaggrund
Indvandrere og efterkommere repræsenterer over 10 procent af befolkningen, men med 25 kandidater kun tre procent procent af de 781 kandidater til folketingsvalget.Tipskupon med religiøse citater

14.6.2015

På Folkemødet på Bornholm har SOS mod Racisme uddelt en tipskupon med citater fra jødernes, de kristnes og muslimernes hellige skrifter.

Du finder her:

  • Tipskuponen (pdf, åbner i nyt vindue)
  • Tipskuponen med løsning (pdf, åbner i nyt vindue).

    Vinderne:
  • Ingen havde alle 13 rigtige, for vi havde med vilje lavet quizzen så svær, at den forhåbentlig ville sætte tanker i gang omkring ligheden mellem de tre søsterreligioner. To havde imidlertid 10 rigtige og får tilsendt et gavekort til en god flaske vin eller en lækker æske chokolade efter eget valg:
  • Kristoffer Garne,1169 København K
  • Andreas Petersen,2300 København S
  • Vi ønsker til lykke - og er lidt imponerede :o)

 


 

HADFORBRYDELSE MOD MUSLIMSKE GRAVE

6.6.2015
Der er mulighed for at vise sin sympati og medfølelse i anledning af, at ukendte gerningsmænd har skændet op imod 100 muslimske gravpladser:


LYS FOR FRED OG SJÆL
i morgen søndag 7. juni kl. 15-16 ude foran
Den muslimske Gravplads
, Brøndbyøstervej 180, Brøndby

Efter den grove hadforbrydelse på den muslimske gravplads ved Brøndby natten til den 6. Juni står vi i afmagt og sorg.
Afmagt over vandaliseringen af de jordiske rester af vores kære.
Sorg over for hvilket samfund vi bevæger os hen imod som danskere.

Vi er ved at skabe et samfund, hvor hulkende mødre samler kæres ødelagte gravsten op.
Et samfund, hvor børn ser flænsede blomsterne på forældrenes grave.
Et samfund hvor hadforbrydelser imod muslimer får lov at gå ubemærkede hen!

Lys for Fred og Sjæl er en markering udsprunget af unge, som ønsker at samle alle i solidaritet på tværs af kulturer og religioner. Vi ønsker at stå skulder ved skulder med de pårørende og berørte.

Lys for Fred og Sjæl er en markering, der vil finde sted på Den Muslimske Gravsted ved Brøndby søndag den 7. Juni kl. 15. markeringen afholde ude foran Gravpladsen.
Der vil være en kort tale ved Ahlam Chamlali, og man opfrodres til KUN at medbringe lys, blomster eller bøn med.

NB. Lys og blomster vil blive placeret udenfor gravpladsen, blot som en markering. Vi ønsker at respektere gravpladsens ro, samt forskellige trosfortolkninger. Endvidere frabedes det at tage bannere og andet med.CERDs rapport om Danmark af 15. maj 2015

FNs racediskriminationskomité, CERD, har netop offentliggjort sin rapport om Danmark. Det er sket efter et møde d. 6. - 7. maj i Geneve. Før mødet havde Danmark indsendt en officiel rapport, ligesom der var indsendt rapporter fra Dokumentations- og Rådgivningscentret om Racediskrimination (DRC), fra Institut for Menneskerettigheder, og fra SOS mod Racisme.  

Alle dokumenterne kan ses og downloades fra dette link

CERD udtrykker bekymring og kommer med kraftige anbefalinger til Danmark på en lang række punkter. Her er nogle af de vigtigste:

- Manglende implementering og dermed manglende brug af FN's konvention om racediskrimination i dansk lovgivning og i retsvæsenet

- En øget udbredelse af fremmedfrygt og politisk propaganda mod udlændinge op til valget, og for racisme og hadetale i medierne og on-line, herunder udstillingen af en svensk kunstners racistiske billeder på Christiansborg. 

CERD anbefaler at Danmark fordobler sine bestræbelser på at bekæmpe racefordomme og vold, fremmedhad samt intolerance i landet og minde politikerne om deres ansvar for at bidrage til at opbygge tolerance og interkulturel forståelse blandt forskellige grupper. CERD anbefaler Danmark at udarbejde en egentlig handlingsplan mod racisme med fokus på hadforbrydelser, samt effektivt bekæmpe hadtale på internettet. 

- Familiesammenføringsreglerne bør revideres så alle børn under 18 år har ret til at blive familiesammenført til Danmark. Asylansøgere med midlertidig status bør have ret til familiesammenføring med børn og ægtefælle uden at skulle vente et år til deres opholdstilladelse bliver forlænget.  

- Asylbørn bør have ret til at bruge Folkeskolen, således at de har adgang til en uddannelse af høj kvalitet på lige fod med andre børn.

- CERD er meget bekymret for den høje arbejdsløshed blandt udlændinge og minoriteter i Danmark, inklusiv romaer og beder Danmark imødegå strukturel diskrimination på arbejdsmarkedet. 

CERD har endvidere bedt Danmark komme med en relativt hurtig tilbagemelding på, hvad det vil gøre i relation til anbefalingerne om at imødegå racisme og hadtale og strukturel diskrimination på arbejdsmarkedet.

 

Nationalpartiets Folkeforsamling i København

Nationalpartiet inviterer til folkeforsamling, hvor man kan komme i dialog med formand Kashif Ahmad og kandidat Yahya Hassan, som også vil holde et oplæg om partiet.

Omar Marzouk står for underholdningen.

Sted: Nørrebro Teater, mandag d. 27.4.15 kl. 19-21

Du kan købe adgang via billetto.dk for 25 kr. her:

https://billetto.dk/…/nationalpartiets-folkeforsamling-i-ko…Økonomien kollapser uden indvandring af David Trads, Jyllandsposten 26. april 2015


 

100 året for folkemordet på 1½ million armeniere

i Støberiets cafe på Blågårds Plads 5, Kbh. N

 


19. april 2015

SOS mod Racisme forlanger, at Danmark anerkender folkemordet på 1½ mio. armeniere

 

 SOS mod Racisme afholder et arrangement fredag kl. 16 for at mindes de 1½ million armeniere, der blev ofre for folkemord for 100 år siden. "Men vi afholder også arrangementet i et forsøg på at lægge pres på den danske regering. Folkemord er racismen i sin yderste og mest bestialske konsekvens, og folkemordet på 1½ million armeniere må ikke benægtes," siger formand Jette Møller...

 INTERNT DEBATMØDE lørdag 18. april kl. 11-14.30

 i Folkets Hus på 1. sal, Stengade 50, 2200 København N

Se under ARRANGEMENTER

 1. april 2015

DANSK FOLKEPARTI FÅR ROS AF SOS MOD RACISME

Det er med stor begejstring, at SOS mod Racisme har erfaret, at
Dansk Folkeparti har besluttet sig for fremover at gå imod
tvangsudsendelser af børnefamilier til bl.a. Afghanistan og
desuden vil insistere på, at barnets tarv altid tilgodeses i asylsager.

"Det er jo et stort problem, at Danmark i de fleste asylsager, der
omfatter børn, ikke tager barnets tarv i betragtning", udtaler formand
Jette Møller fra SOS mod Racisme "Vi hilser derfor Dansk Folkepartis
kursændring meget velkommen og ser frem til et tættere
samarbejde på andre områder i partiets udlændingepolitik." :-)SOS mod Racisme fordømmer Religions-lærerforeningens formands krav om trykning af Muhammed-tegningerne i skolebøger

8. marts 2015

SOS mod Racisme tager skarpt afstand fra, at formanden for religionslærerforeningen vil have Muhammed-tegningerne trykt i skolebøger.

"Man kan undre sig over, at en religionslærer kan have så lidt indsigt i, hvordan mange muslimer opfatter tegninger af deres helligste profet, eller at han kan være så ligeglad med muslimske skoleelevers følelser." siger formanden for SOS mod Racisme Jette Møller. "Selvfølgelig skal man tale med eleverne om krisen omkring Muhammed-tegningerne, men om de skal se de tegninger, der næsten satte verden i brand, må være et personligt valg. Det er simpelthen utilstedeligt at ville tvinge muslimske skolebørn til at se disse tegninger. JyllandsPostens tegninger af profeten Muhammed ligger frit tilgængeligt på nettet, så alle, der ønsker det, kan se tegningerne, men de få, der ikke ønsker det, fordi de føler, tegningerne er krænkende, skal også kunne vælge dem fra."

 HVORDAN KAN MAN BEKÆMPE RACISME

I DANMARK?

Debatarrangement på Nørrebro mandag 16. marts KL. 19 - 22

 Gratis adgang - ingen tilmelding

Adil Erdem:  På racisme med poesi og forståelse

Tess Skadegård Thorsen: Strukturel diskrimination og symbolsk vold i sprog og billeder

Gymnasie- og hf-elever: Digte og essays om bekæmpelse af racisme

SOS mod Racisme og andre antiracistiske foreninger: Det gør vi for at bekæmpe racisme i Danmark !

Fælles debat: Hvad kan vi selv gøre for at bekæmpe racisme i Danmark ?

Arrangører: SOS mod Racisme i samarbejde med VerdenskulturcentretDel linket om mødet på Facebook, invitér dine venner !

https://www.facebook.com/events/1591755101061382/?ref_newsfeed_story_type=regular

Se de bedste digte og essays fra gymnasie- og hf-konkurrencen i 2014: http://www.sosmenneskerettigheder.dk/2015/02/08/digte-og-essays-hvordan-kan-man-bekaempe-racisme-i-danmark/

 


 

Terrorangrebene på Østerbro og på den jødiske synagoge

15. februar 2015

SOS mod Racisme fordømmer attentatet på Østerbro og den brutale nedskydning af Finn Nørgaard, og vi fordømmer det antisemitiske angreb på synagogen og likvideringen af Dan Uzan. Vores tanker går også til de sårede politifolk. Vi ønsker at give udtryk for vores dybe medfølelse med de pårørende og for vores solidaritet med det jødiske samfund i Danmark. SOS mod Racisme opfordrer samtidig alle til at huske på, at disse hadefulde forbrydelser er én mands værk og ikke må lægges alle danske muslimer til last. Det er ikke tiden til at øge modsætningerne og skabe yderligere konflikter i det danske samfund. Det er nu, vi danskere skal stå sammen uanset vores religiøse tilhørsforhold.

 Folkehøringer: 
Hvert 4. år skal Danmark til eksamen i menneskerettighederne i FN. 
 

Kom til folkehøring og giv din mening til kende.
Læs mer
e om folkehøringerne og Danmarks eksamination her.

Har du ikke mulighed for at deltage i en folkehøring, kan du sende dine kommentarer til os på minmening@humanrights.dk senest 26. februar 2015. 

Tilmelding til de enkelte folkehøringer kan ske på de blå links:

Aalborg: Forskelsbehandling og diskrimination 18. februar

http://www.menneskeret.dk/kalender/folkehoering-forskelsbehandling-diskrimination 

18. februar 2015 - 17:00 til 19:00
Aalborg Hovedbibliotek, Foredragssalen, Rendsburggade 2, 9000 Aalborg
Gør vi nok for at beskytte minoriteter i Danmark? Har psykisk syge de samme rettigheder som andre? Kom til folkehøring og giv din mening til kende. 

Aarhus: Overvågning og sikkerhed 19. februar  http://menneskeret.dk/kalender/folkehoering-overvaagning-sikkerhed 

19. februar 2015 - 17:00 til 19:00
Richard Mortensenstuen, Fredrik Nielsens Vej 2-4, 8000 Aarhus C
Er vores personlige oplysninger beskyttet godt nok i Danmark? Kom til folkehøring og giv din mening til kende. 

Odense: Beskyttelse af udsatte grupper 20. februar http://menneskeret.dk/kalender/folkehoering-beskyttelse-udsatte-grupper 

20. februar 2015 - 17:00 til 19:00
Vollsmose Kulturhus, Store Sal, Vollsmose Allé 14, 5240 Odense NØ
Hvordan sikrer vi, at menneskerettighederne også gælder udsatte grupper i Danmark? Kom til folkehøring og giv din mening til kende

København: Menneskerettigheder i forvaltningen 24. februar http://menneskeret.dk/kalender/folkehoering-menneskerettigheder-forvaltningen

24. februar 2015 Kl 17:00 til 19:00 i Osramhuset, Store Sal, Valhalsgade 4, 2200 København N.  
Bliver børns rettigheder beskyttet i sagsbehandlingen?


 

Danmark modtager flere flygtninge og indvandrere end for 15 år siden. Alligevel kender vi færre end i 2001.
 

Hvornår er barnets tarv nok til at give ophold? (link)
Information 9. februar 2015

Nu foreligger de første afgørelser, efter at udlændingemyndighederne har rettet ind efter FN’s Børnekonvention og er begyndt at inddrage barnets tarv ved tildeling af opholdstilladelse på grund af særlige forhold. En sammenligning af to sager viser, hvorfor én børnefamilie fik ophold, mens en anden fik afslag.


Demonstrationer for mangfoldighed og mod Pegida

i København mandag 9. februar kl. 17 fra Skt. Hans Torv støttet af SOS mod Racisme

I Odense bliver det lørdag 7.2. kl. 12 fra Banegårdspladsen

I Randers bliver det mandag 16. februar kl. 18 fra Østervold


Mandags-demonstrationer for mangfoldighed og mod Pegida mandag 2. februar 2015

i Århus kl. 18-19 fra Klostertorvet til Rådhuspladsen

i København kl. 17 fra Skt. Hans Torv støttet af SOS mod Racisme

i Silkeborg kl. 18 fra Skoletorvet

I Odense bliver det lørdag 7.2. kl. 12 fra Banegårdspladsen


Hvordan kan man bekæmpe racisme i Danmark?

Se gymnasieelevers og hf-elevers bidrag i:

som er to nye e-publikationer fra den digt- og essaykonkurrence, SOS mod Racisme afholdt i 2014. Mere om konkurrencen og dens resultat...Indsamling til tvangsudvist børnefamilie, der lever på gaden
 · Den afghanske børnefamilie med 5 børn er hjemløs, i svær nød og har hårdt brug for hjælp.
· Asylret starter derfor en humanitær hjælpe-indsamling til familien fra tirsdag d. 27.1.15 til og med mandag d. 7.2.15.Demonstration mod Pegida mandag d. 26. januar kl. 16.30 fra Sankt Hans Torv, 2200 Kbh. N.  Se facebook

 


 

Danmark får kritik for slagteforbud og hårde ord om minoriteter
Af Jens Ejsing og Ida Laursen Brock, Berlingske, 20. januar 2015,
En ny rapport fra Europarådet kritiserer Danmark for at forbyde rituel slagtning og for at ville droppe racisme­paragraffen, ligesom der også er kritik af måden, muslimer og andre minoriteter bliver omtalt i medierne og af politikere.
Jeg fortjener respekt, selv om jeg er roma
TV2 19. januar.

Admir Ismanovski  i GoMorgen Danmark, efter at både TV2 og EkstraBladet har kørt "kampagner" mod kriminelle romaer:
"Jeg gør jo ikke noget forkert. Jeg viser respekt for alle andre i samfundet og fortjener vel derfor den samme respekt tilbage, selvom jeg er roma. Jeg er fuldt integreret i det danske samfund, ligesom mange andre af de 10-12.000 romaer, der bor i Danmark."


8. januar 2015 Je suis Charlie SOS mod Racisme sender opfordring til den danske presse og de danske politikere

 

27. december 2014 David Trads: Udlændingedebattens ti værste udsagn

21. december SOS anbefaler anti-diskrimineringskurser til det danske politi

19. december 2014, brev til økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard vedr. lovforslag L72 om ændring af Asyllovgivningen, så familiesammenføring først kan søges efter et år, med mindre man er personligt forfulgt (et dansk begreb)

 

Det nyeste om idylrapporten om Eritrea:

Udlændingestyrelsens svar på kritikken her

Justitsministerens reaktion herpå her

Læs omtalen af rapporten fra den sygemeldte chefkonsulent i Udlændingestyrelsen her

Uddrag af Udlændingestyrelsens pressemeddelelse af 09.12.2014 her Vi går på gaden d. 17. december for at demonstrere
IMOD regeringens asylstramninger - FOR medmenneskelighed.

Alle enkeltpersoner, initiativer og organisationer er inviterede til at komme og tilslutte sig (med egne bannere og flag), når vi mødes på Blågardsplads kl. 17 og senere går sammen mod Nytorv.

Der vil være TALER, MUSIK, FAKLER & KAFFE.


 

Til justitsministeren!
                                                          14. december 2014

SOS mod Racisme protesterer på det kraftigste mod de menneskefjendske tvangsudvisninger af børnefamilier til Afghanistan.

Blandt de afghanere, der blev tvangsudvist d. 7.december 2014, lever en børnefamilie med fem børn nu på gaden i vinterkulden. Det ene barn er en af de unge piger, som i november 2012 forsøgte selvmord. Der er også mindre børn.

Asylret ved, at familien nu bor på gaden i Afghanistan i vinterkulden og har billeder derfra. De har fået oplyst, at der var 13-14 betjente til at passe på familien i Kastrup, indtil de gik om bord på flyet fra Turkish Airlines, og at der var civilklædte betjente om bord på flyet. Familiens 15-årige datter har fortalt Asylret, at betjentene ledsagede familiens medlemmer helt ud på toilettet. Det må være en meget grænseoverskridende oplevelse for en pige på 15 år, især når man betænker, hvor ekstremt små flytoiletter er. Pigen sagde: ”De behandlede os, som om vi var kriminelle.”  Asylret har fået refereret, at flere blandt flypersonalet undrede sig højlydt over, at denne børnefamilie skulle tvangsudvises til Afghanistan. Den protestfyldte undren fik en politibetjent til at sige, at de jo udførte det, de var sat til, og at det var politikerne, der havde ansvaret.

Det danske Folketing bærer ansvaret, og SOS mod Racisme spørger regeringen og dens støttepartier, SF og Enhedslisten, om I virkelig kan leve med, at en børnefamilie med fem børn udvises til en eksistens på gaden i Afghanistan i vinterkulden. Det er ikke blot en krænkelse af disse menneskers fundamentale rettigheder, det er også en skændsel for vores land.

Med venlig hilsen
SOS mod Racisme

Jette Møller
formandTvangsudvist familie med fem børn bor på gaden i Afghanistan i vinterkulden

Som Asylret har tidligere har meddelt, er der blandt de afghanere, der blev tvangsudvist d. 7.12. 14  en børnefamilie med fem børn, hvoraf det ene barn er en af de unge piger, som i november 2012 forsøgte selvmord. Blandt familiens børn er også mindre børn. Asylret har fået nye oplysninger om familien og de er ikke gode; vi ved nu, at familien bor på gaden i Afghanistan i vinterkulden. Asylret er i besiddelse af billeder fra udvisningen og har et billede af et af børnene fra Afghanistan, som vi vedhæfter denne meddelelse.Fra vores kilder har vi fået oplyst, at der var 13-14 betjente til at passe på familien i Kastrup til de gik om bord på flyet fra Turkish Airlines og at der var civilklædte betjente om bord på flyet. Familiens 15 årige datter har fortalt Asylret, at betjentene ledsagede familiens medlemmer helt ud på toilettet. Det må være en meget grænseoverskridende oplevelse for en pige på 15 år, især når man betænker, hvor ekstremt små flytoiletter er. Pigen sagde da også: ”De behandlede os, som om vi var kriminelle.”  Asylret har fået refereret, at flere blandt flypersonalet undrede sig højlydt over, at denne børnefamilie skulle tvangsudvises til Afghanistan. Den protestfyldte undren fik en politibetjent til at sige, at de jo udførte det, de var sat til og at det var politikerne der bar ansvaret: Asylret spørger regeringen og dens støttepartier, SF og Enhedslisten, om de virkelig kan forsvare, at en børnefamilie med fem børn udvises til en eksistens på gaden i Afghanistan i vinterkulden?

Asylret vil aldrig glemme, at denne regering tvangsudviser børnefamilier til et liv på gaden i Afghanistan med fare for deres liv. Asylret appellerer til, at Red barnet, Institut for menneskerettigheder og Amnesty International på baggrund af de generelle forhold i Afghanistan  protesterer mod tvangsudvisninger af børnefamilier til Afghanistan. Asylret minder om, at familier der er flygtet fra Afghanistan typisk har betalt med deres levevej og bolig for at kunne finansiere flugten. De er derfor ved en tvangsudvisning til Afghanistan ringere stillet end den øvrige befolkning. UNHCR har tidligere gjort meget kraftigt opmærksom på dette livstruende problem for tvangshjemsendte flygtninge.

 Asylret beder Bedsteforældre for Asyl, Børnebørn for Asyl, SOS mod Racisme, Et anstændigt Danmark, Hus en flygtning, Gæstfrie i Halsnæs, Her er Plads og alle andre organisationer med interesse for flygtninges vilkår om at opfordre deres medlemmer til at protestere mod tvangsudvisninger af børnefamilier til Afghanistan, som vi på baggrund af de tvangsudviste børnefamiliers ringe overlevelsesmuligheder anser for en livsfarlig handling.

Asylret opfordrer indtrængende alle til at protestere mod tvangsudvisninger af børnefamilier til Afghanistan og beder om, at protesterne sendes pr. mail til jm@jm.dk  Send desuden gerne til orientering en kopi af din protestmail til Justitsministeriet mod tvangsudvisninger af børnefamilier til Afghanistan til din foretrukne folketingspolitiker.

 

Alle mailadresser kan findes på Folketingets hjemmeside.  Asylret, Johanna Haas og Said Parvin

 


 

 
Sidste nyt om idylrapporten om Eritrea

Læs omtalen af rapporten fra den sygemeldte chefkonsulent i Udlændingestyrelsen her

Uddrag af Udlændingestyrelsens pressemeddelelse af 09.12.2014 her 

Udlændingestyrelsens konklusion i pressemeddelelsen er:
"På det foreliggende grundlag er det Udlændingestyrelsens opfattelse, at de generelle oplysninger rejser tvivl om, hvorvidt der er en asylbegrundende risiko for personer, der indrejser i Eritrea efter illegal udrejse og unddragelse fra national tjeneste. Udlændingestyrelsen finder derfor, at der efter en konkret og individuel vurdering kan være grundlag for at meddele asyl til personer med dette asylmotiv. Udlændingestyrelsen vil således som i andre asylsager lade enhver rimelig tvivl komme ansøgeren til gode.

Udlændingestyrelsen fortsætter sagsbehandlingen, og hvis det kan lægges til grund, at ansøgerne er fra Eritrea, forventer Udlændingestyrelsen på dette grundlag at meddele asyl i mange sager."

Kommentar: På baggrund af, at Flygtningenævnet i snit omgør 1/3 af Udlændingestyrelsens afslag til asyl, er det lidt flot af Udlændingestyrelsen at sige, at man "vil således som i andre asylsager lade enhver rimelig tvivl komme ansøgeren til gode". Virkeligheden har nærmere været den, at Udlændingestyrelsen tvivler om asylansøgeres oplysninger er sande, og bruger tvivl og små fejlhuskninger eller uoverensstemmelser til at give afslag på asyl. Eritrea-rapporten lægger i den grad op til, at de asylansøgere der kommer her fra Eritrea, bare ønsker et bedre liv og ikke flygter fordi de er forfulgt eller vil blive det ved tilbagesendelse til Eritrea, hvis de fx er flygtet fra militærtjeneste eller er udrejst illegalt.
Dette er i strid med andre rapporter om Eritrea.

Link til Eritrea-rapporten


Lovforslag L 72 om midlertidig beskyttelsesophold med manglende mulighed for familiesammenføring det første år for syriske flygtninge 

SOS mod Racisme har foreslået, at regeringen trækker lovforslaget tilbage, eller at Folketinget stemmer forslaget ned, da forslaget ikke overholder menenskerettighederne, herunder retten til familiesammenføring.
SOS mod Racisme har indgivet et høringssvar, som i stort omfang henviste til UNHCRs svar. UNHCR har decideret anbefalet regeringen at udelade den del af forslaget der handler om manglende mulighed for familiesammenføring det første år og er ligesom SOS mod Racisme meget skeptiske over for forslaget. 

UNHCRs høringssvar:
http://www.ft.dk/samling/20141/lovforslag/l72/bilag/2/1420807.pdf 

SOS mod Racismes høringssvar: 
http://www.ft.dk/samling/20141/lovforslag/l72/bilag/3/1422831.pdf 

Justitsministerens redegørelse for SOS mod Racismes svar: 

http://www.ft.dk/samling/20141/lovforslag/l72/spm/18/svar/1177854/1429429.pdf 

Læs SOS mod Racismes pressemeddelelse af 3. deccember 2014 her

 


Racisme, når kommuner forsøger at fravælge bestemte flygtningegrupper

Pressemeddelelse af 26.11.2014:

SOS mod Racisme slår fast, at der helt klart er tale om en overtrædelse af de internationale konventioner, når kommuner som fx Haderslev, Sønderborg, Skive og Brønderslev har "minuslister", hvor de udpeger bestemte nationaliteter eller etniske grupper, som de ikke ønsker at modtage som flygtninge.

- Der er helt utvetydigt tale om racediskrimination i henhold til de internationale konventioner, og denne ulovlige form for strukturel racisme må straks høre op. Hvis man har saglige og objektive grunde, f.eks. hensynet til sprogundervisningen, er der ikke noget i vejen for f.eks. at bede om bestemte sproggrupper, men det er helt klart ulovligt at meddele, hvem man ikke ønsker. At antage, at alle af en bestemt nationalitet eller etnisk baggrund er ens, er ren skær racisme, og vi protesterer på det kraftigste imod hele den tankegang, der ligger bag, udtaler formanden for SOS mod Racisme, Jette Møller.

- Det er en skandale, at Udlændingestyrelsen ikke på det skarpeste afviser sådanne henvendelser fra kommunerne. Det hører ganske enkelt ikke hjemme i det 21. århundrede, og SOS mod Racisme vil overveje en politianmeldelse, hvis den praksis ikke ophører øjeblikkeligt, siger Jette Møller.


Stig Grenov gør opmærksom på, at en offentlig udstilling sker med henblik på at udbrede et budskab til en videre kreds. Og da udstillingen bl.a. med de ovennævnte fotos/fotomontager forhåner og nedværdiger grupper af personer (personer med afrikansk herkomst, kristne mennesker og jøder) på grund af deres race, hudfarve, nationale og etniske oprindelse og tro, er det efter landsformandens opfattelse en overtrædelse af Straffelovens § 266 b.

Demonstration i anledning af, at der ikke rejses tiltale mod den betjent, der skød og dræbte den ubevæbnede teenager Mike Brown. Mere info under Arrangementer...

"A demonstration upon the release of officer Darren Wilson who shot and killed the unarmed teen Michael Brown."


Debatmøde i København:
Børnekonventionen: Asylbørnene og vor kollektive samvittighed 

Foredragssalen, Politikens Hus, Vestergade 28, Kbh. K 
Torsdag d. 20. november kl. 17 - 18.30

NB: Tilmelding senest 18. november til:
arki4@hotmail.com  med angivelse af navn og antal pers.

I panelet: 
Fhv. minister, MF Mette Gjerskov
Speciallæge, børnepsykiater Bente Rich
Vicedirektør, cand. jur. MPA Louise Holck
Institut for Menneskerettigheder
Ordstyrer: Hans Davidsen-Nielsen Politiken


Arrangører: 
Bedsteforældre for Asyl 
Politiken
Plakat for mødet kan downloades her


 

Krystalnatarrangementer i Danmark 2014

Krystalnatten 2014 i København:
Søndag 9. november 2014, 17:00 til 18:00.
Sted: Nytorv, København K. Arrangør: Krystalnatinitiativet.

Plakater i A3/A4 kan downloades her: http://www.krystalnatten.dk/files/Krystalnat2014_A3.pdf 

Fordemonstrationer, der slutter sig til på Nytorv kl. 17:
Dronning Louises Bro kl. 15:00 - 16:20
Talere: 
Allan Ahmad, Enhedslisten
Jean Gocotano, FOA talsperson for Au Pairs
Ask Ulrich Petersen, LGBT Danmark
Mehmet, Sabaah
Musik: Vakili, Spids Nøgenhat og Stay Buzzin
Arrangør: Enhedslisten Nørrebro

Vanløse Torv kl. 16:
Talere fra Enhedslisten, Socialdemokratiet og SF
og sang, Arrangør: Enhedslisten, Vanløse
 

Krystalnatten i Svendborg:

Søndag d. 9. november 2014, 15:00 til 16:00.
Sted: Lille Torv, Svendborg
Talere: Knud Lindholm Lau og Jens Galschiøt
Musik: Kurt Mortensen, Kaj Weber
Fællessang og fakler
Arrangør: Antiracistisk Netværk Svendborg og SOS mod Racisme
https://www.facebook.com/events/1544345655783219/?fref=ts 

Krystalnatten i Sorø:

Søndag d. 9. november 2014 kl. 17:00
Sted: Torvet
Vi tænder fakler for menneskeværdighed og tolerance og vil sætte fokus på nutidige problemer med racisme og stramning af asyllovgivning.
Arrangør: Enhedslisten Sorø

Krystalnatten i Aarhus:

Søndag d. 9. november 2014 kl. 19:00
Sted: Klostertorv
Aldrig mere krystalnat - Aldrig mere folkemord
Talere:
Biskop i Århus stift, Kjeld Holm,
Yonatan Goldshtein - Jøder mod folkemord,
Nikolaj Villumsen - Enhedslisten,
 https://www.facebook.com/events/1544345655783219/?fref=ts

Krystalnatten i Esbjerg:

Søndag d. 9. november 2014 kl. 19.00
Torvet ved Skolegade - Fakkeltog mod Rådhuset 
Talere: 
Gyvel Kallan, International Forum 
Poul Eck Sørensen, Esbjerg Fredsbevægelse 
Mødeleder:Henning Overgaard, Byrådsmedlem, EnhedslistenArrangør: Esbjerg Fredsbevægelse 
http://www.enhedslisten-esbjerg.dk/Kryst-nat-C.pdf 

 

BØRNEKONVENTIONEN - hvorfor er den så vigtig?

 

Fyraftensmøde i  Århus

 

tirsdag den 28. oktober

 

kl 16.30 – 18.30

 

Se også SOS mod Racisme, Randers!

 


Demonstration:  

Vi står sammen mod splittelse og racisme!

Søndag d. 26. oktober kl. 13 

Forum Metrostation i København 
Arrangører: Racismefri By og SOS mod Racisme


plakat 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             


 

Vi håber på at se dig til demonstrationen - og at du vil invitere dine venner.
Se mere om demonstrationen på facebook:www.facebook.com/events/835298013160180/?fref=ts

I hverdagen bliver etniske og religiøse minoriteter udsat for diskrimination. Lægen Aya Baram må, ligesom andre muslimske kvinder, leve med racistiske tilråb, verbale og fysiske overfald, fordi hun bærer det muslimske hovedtørklæde.
Da hun sagde fra i et debatindlæg, var svaret fra Pia Kjærsgaard, at chikanen var ”forståelig” fordi mange bliver provokeret.
Ayas historie står ikke alene. Romaer oplever chikane fra systemet. Nogle danskere oplever at blive nægtet adgang til udesteder pga hudfarve. Østarbejdere lever under lusede forhold, og bliver beskyldt for at ”nasse” på vores velfærd.

I løbet af sommeren har vi hørt andre politikere være med til at stramme den racistiske tone, f.eks. vil Venstres Inger Støjberg dele indvandrere op i folk fra “gode” og “dårlige” lande.
Igen er politikerene i gang med at fyre op under frygten og mistænksomheden, for at få befolkningen til at fokusere på en syndebuk, i stedet for de virkelige problemer som arbejdsløshed og fattigdom.
Sammen for mangfoldighed
Racisme og chikane er uacceptabelt. Ved at splitte mennesker op i ”gode” og ”dårlige” bliver det svært at skabe fælles løsninger. Der har aldrig, og kommer aldrig til at eksistere én dansk kultur.
Det er i vores fællesskab og kulturmøder vi udvikler et samfund med forståelse for og plads til alle, både den jødiske kippah, det muslimske tørklæde og alle de andre religiøse symboler. 
Det er vores allesammens ansvar at skabe en mangfoldig og tryg by. En racismefri by.
Gå med i Racismefri By 
Racismefri By ønsker at skabe en modvægt til denne udvikling med brede og lokale netværk som siger fra over for racisme og syndebukspolitik. Vi ønsker at skabe et netværk hvor antiracisme og antifascisme er for alle. 
Hvis du vil vide mere eller være med så tøv ikke med at kontakte os.
Du kan læse mere på vores www.facebook.com/fascismefrit,www.racismefriby.dk eller skrive til os på racismefribynu@gmail.com 
Du kan også støtte os økonomisk på konto nummer: 5342 0244376 i Arbejdernes Landsbank

 

 


Demonstration og underskrifter mod asylstramninger

Gæstfrie i Halsnæs arbejder for et medmenneskeligt Halsnæs - og Danmark med en anstændig asylpolitik. Derfor bliver vi også nødt til at reagere, når vores statsminister - alt imens op imod 51 millioner mennesker er på flugt fra krig, vold, forfølgelse og sult, begynder at tale om asylstramninger. Siger du også nej til asylstramninger, så skriv under her:  http://www.skrivunder.net/nej_til_asylstramninger  

og gå med når vi demonstrerer på 

Christiansborg Slotsplads
lørdag den 1. november kl. 14.

Det er vigtigt at vi er mange.

 

BØRNEKONVENTIONEN  - hvorfor er den så vigtig?

Debatmøder I Odense, Århus og København

Et aktuelt emne der netop nu diskuteres på debatmøder landet rundt:

Det var i Vollsmose i Odense d. 8./10.- 2014   se uddrag herfra på:

https://www.youtube.com/watch?v=bf_3pCDnNTM,

Det sker i København d. 20. november

       
og i Århus:
28. oktober kl. 16.30 – 18.30

Godsbanen,  mødesal Remisen  
Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus
 
Paneldeltagere i Århus:
Jesper Lindholm, adjunkt ph.d. Juridisk Institut  

Bente Rich,  børne – ungdomspsykiater
Leif Bork Hansen,   præst
Ordstyrer: Jørn Nerup, professor, dr. med.                              

ALLE  ER  VELKOMNE  -  FRI ENTRE
 
Arrangører: SOS mod Racisme, Et anstændigt Danmark
og Bedsteforældre for AsylDagsorden:

Se plakaten 

Et hus i splid med sig selv må falde. Udlændingenævnet er den myndighed, der kan blive skyld i vort fædrelands svækkelse og uafvaskelige skam. Hvordan det? Jo, i lørdags, den 27. september fortæller Bedsteforældre for Asyl her i bladet (Kristeligt Dagblad, red) ved Leif Bork Hansen:
1. At Udlændingenævnet har bestemt at en mor fra Pakistan skal skilles fra sine fire mindreårige børn, der har fået ophold her i landet, og fra sin ægtefælle, der har permanent opholdstilladelse her.
2. Der kan ikke finde en adskillelse sted af den art, uden at bryde FN’s børnekonvention, der siger: ”I alle foranstaltninger vedrørende børn (…), skal barnets tarv komme i første række. ”
3. Børnehavelederen for det yngste barn er også alarmeret og udtaler at alle børn har ret til to forældre. Endvidere ” Børnene har hele deres liv været sammen med deres mor. Det vil være et fysisk og psykisk svigt at adskille børnene fra deres mor. Det vil have alvorlige konsekvenser for børnenes psykiske udvikling. ”
Ja, men hvad tænker Udlændingenævnet på? Sidder der kun robotter i det nævn? Har de ansvarlige ikke hørt om den ulykke, vi rammes af, når vore unge mennesker har det skidt, hvad enten de ikke kan sove om natten og derfor klarer sig dårligt i skolen, eller når de tager til udlandet for at finde bekræftelse på at de overhovedet eksisterer??
Og så har jeg slet ikke berørt ægteskabet. Det er jo en triviel historie at myndighederne foragter den institution!
Hvordan kan Udlændingenævnet stå til ansvar for at tage en så katastrofal beslutning. Katastrofal for den enkelte, for enhver med samvittighed og for Danmark?
Marianne Olsen (læserbev i Kritseligt Dagblad bragt 2/10 2014)

 

Dømt for ulovlig indvandrerkvote ved nytårsarrangement

 

Restauratør er blevet dømt for ulovlig forskelsbehandling ved ikke at ville lukke mere end 10 indvandrere ind til et nytårsarrangement. Klageren havde bestilt bord pr. sms og fik denne sms retur, da han oplyste sit navn: " Jeg spørg, fordi [indklagede] kun må lukke 10 indvandrere ind nytårsaften. Efter noget ballade før hen nemlig. Lidt en lorte regel. :/ Men den skal vi følge." Ligebehandlingsnævnets afgørelse

 


 

romea.cz, Strasbourg, 18.9.2014

Polsk EU-parlamentsmedlem idømt bøde for brug af N-ordet


Janusz Korwin-Mikke, an ultra-right legislator at the European Parliament from Poland, has been fined EUR 3 040 for making a racist statement during a plenary discussion. The MEP from the Congress of the New Right (KNP) party called unemployed young Europeans the "niggers of Europe" during a discussion at the EP this July on youth unemployment.GENERALFORSAMLING

 

 SOS mod Racisme, København
onsdag den 24. september 2014, kl. 19.00

  i VerdensKulturCentret, Nørre Allé 7, lokale 201

 
(Se under SOS København)

 


 

 

Event:
Racismeparagraffen 75 år - De racistiske undertoner i debatten herhjemme

fredag 19. sept. kl. 19-21, Nørre Alle 7, København N

I år er det 75 år siden, Danmark som formentlig det første land i verden indførte en paragraf imod diskrimination på grund af race OG religion. Det er der åbenbart ingen i det officielle Danmark, der vil fejre, så det gør vi - endnu en gang. Den 19. september er desuden årsdagen for jødestjernens indførelse i Nazi-Tyskland i 1941.

I cafeen på Verdenskulturcenteret giver vores debatpanel deres bud på debatklimaet blandt danske politikere og i pressen - efterfulgt af debat.

Debatpanelet:
Sananda Solaris, politisk aktiv gennem mange år og eneste uddannede fra Statens Teaterskole med mellemøstligt blod
Niels-Erik Hansen (DRC), menneskerettighedsadvokat, modtager af SOS mod Racismes venskabspris 2013 for sit mangeårige arbejde mod racediskrimination
Helle Rothenberg; socialrådgiver og DRC's spydspids,
Karen West, stifter af Tværetnisk Kvindenetværk, feminist og samfundsdebattør, medlem af Liberal Alliance
Josef W. Nielsen, formand for The African Empowerment Center

Ordstyrer: Jette Møller, formand for SOS mod Racisme

Arrangører: DRC (Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination), SOS mod Racisme og ENAR

Kontakt evt. Jette Møller, SOS mod Racisme, på 60633399Diskrimination ved salg af billetter
Ankestyrelsen 02.09.2014

Etniske fodboldtilhængere blev diskrimineret i forbindelse med billetkøb.Det var i strid med loven om etnisk ligebehandling, at nogle fodboldtilhængere med ikke dansk-klingende navne fik besked om, at deres billetter til Champions League ville blive annulleret, fordi deres navne efter udbyderens opfattelse kunne tyde på, at de måske var fans af et af modstanderholdene.

 

11. august 2014: Brev til Justitsministeren: Om umenneskelig behandling af afghansk asylansøger der nu er fængslet i Ellebæk, hvor han tidligere har forsøgt selvmord

 Angreb på danske jøder

Danske jøder bærer ikke ansvaret for, hvad den israelske stat foretager sig! SOS mod Racisme fordømmer på det skarpeste verbale og fysiske angreb på danske jøder.

18. juli 2014
Jette Møller. formand

Danske jøder trues på grund af Gaza-konflikten
Kristeligt Dagblad,
18.07.14


 

Læger er altså ikke politifolk
Politiken 14. juli 2014, Debat

Læger er ikke politifolk
af formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg Lise Møller
Tidskrift for Læger, 7. juli 2014

 


Asylret, 18.7.2014

Konvertit offer for knivoverfald

Pakistansk asylansøger, der er konverteret fra islam til kristendommen, er i går (17.7) blevet udsat for et knivoverfald.
Manden har oplyst til Asylret, at overfaldene blev begået af tjetjenske asylansøgere. Disse har tidligere truet manden, da de blev bekendt med, at han for nyligt var konverteret til kristendommen. Han oplyser, at klokken var omkring 4 om morgenen, da overfaldsmændene prøvede at bryde ind på mandens værelse gennem døren og vinduet, som de slog ind. Manden fortæller chokeret om hændelsens videre forløb: ”De angreb mig med kniv, mens de sagde ’du er muslim, hvorfor er du blevet kristen’. Jeg skubbede dem fra mig og løb for mit liv. Det var meget vanskeligt, Gud gav mig nyt liv.” Imens asylansøgeren flygtede fra overfaldsmændene, ringede han til asylcenterets kontor, hvor han fik fat på en medarbejder. ”Han sagde til mig, at jeg skulle løbe væk fra lejren. Han ringede til politiet, og han og politiet kom. Det var forfærdeligt.”
Som det fremgår, er overfaldet i går meldt til politiet, og asylansøgeren er blevet tilset af lægeligt personale. Asylansøgeren er flyttet til et sikkert sted.

Se billedet, af skaden asylansøgeren pådrog sig under overfaldet

Asylret er bekendt med at konvertitter udsættes for chikane og vold i asylcentrene – og gør endnu en gang de relevante danske myndigheder opmærksom på, at det er forbundet med fare, at konvertere til kristendommen. Asylret mener ikke, at Flygtningenævnet anerkender faren ved konvertering i tilstrækkeligt omfang. Asylret har kendskab til sager, som ikke er vores egne, hvor Flygtningenævnet har givet afslag til konvertitter med den begrundelse, at asylansøger ikke er helt bekendt med en begivenhed i kristendommen. Asylret spørger: hvor mange kristne født ind i kristendommen er bekendt med samtlige begivenheder i kristendommen – og er det afgørende for, om et menneske har en kristen tro eller ej?

Asylret gør opmærksom på:

1. Når et menneske er konverteret til kristendommen og kirken har accepteret dette ved at forestå dåben - som ikke finder sted uden forudgående undervisning og en vis prøvning i menigheden - bør Flygtningenævnet acceptere dette og se dåben som det den er: det symbolske udtryk for en fuldgyldig indtræden i kristendommen; der findes ikke andre beviser eller tegn på et menneskes tilhørsforhold til kristendommen end dåben, som i praksis hverken sker tilfældigt eller lemfældigt, idet den jo skal forstås af nogen med myndighedsbeføjelse til at udføre den. Ingen kan døbe sig selv – og dermed ”snyde sig” til en dåbsattest.

2. Flygtningenævnet bør ikke efterprøve døbte konvertitters kristendom og efter forgodtbefindende dømme den ude eller inde: i henhold til protestantismen er gudsforholdet personligt, og det angår ikke nogen, foruden Gud, hvordan kristendommen praktiseres af den enkelte. Hvad Flygtningenævnet bør gøre er der i mod at erkende, at konvertitter er i fare i deres hjemlande og handle derefter og give dem beskyttelse.

3. Asylret gør Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet opmærksomme på FN’s Flygtningekonvention som anfører, at ethvert individ, som af frygt for forfølgelse på grund af sin religion er flygtet fra sit hjemland, har ret til beskyttelse.

Asylret, Said Parvin

www.asylret.dk

info@asylret.dk

Facebook: Asylret


7. april 2014

Lægeforeningen: Fremover bør danske læger ikke mere medvirke ved transport af afviste asylansøgere

 Det er i strid med Lægeforeningens etiske regler, hvis læger medvirker til politiets tvangsudsendelser af afviste asylansøgere. Det er budskabet i en vejledning fra Lægeforeningen, som offentliggøres i dag.

»Lægeforeningen ønsker at tilkendegive, at lægers opgaver er at yde lægehjælp, hvor lægehjælp er nødvendig. Lægers opgave er ikke at medvirke til eller legitimere myndighedsudøvelse,« fremgår det af vejledningen.

Læs hele artiklen af Ulrik Dahlin, som blev bragt i Information 7. juli her:   http://www.information.dk/502961

Læs Lægeforeningens vejledning her :

Citat fra vejledningen:

En evt. vurdering af den afviste asylansøgers helbredstilstand bør ske forud for udsendelse. Når det gælder deltagelse i selve transporten, finder Lægeforeningen, at lægen får en
problematisk rolle. Hvis det af medicinske årsager vurderes, at en læge bør medvirke ved transporten, finder Lægeforeningen, at den attestudstedende læge bør erklære, at personen ikke tåler transport.  
Det er Lægeforeningens vurdering, at eventuel administration af beroligende midler under transporten er i strid med Lægeforeningens Etiske regler §§ 1 og 2 og internationale regler på
området.

Retsforskrifter på området:

Europarådets Konvention om Menneskerettigheder og Biomedicin (art. 2 og 5):

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=22903

EU-direktiv om tilbagesendelse vedr. medicinsk hjælp under frihedsberøvelse art. 8 og 16.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:348:0098:0107:DA:PDF


 

En venskabspris – og tiden efter

Indlæg fra Marainne Olsen i Kristeligt Dagblad 8. juli 2014

Organisationen SOS mod Racisme finder regelmæssigt værdige modtagere af Venskabsprisen som anerkendelse for et godt initiativ, der modvirker diskrimination, og i november 2011 gik prisen til Margrethe Vestager (RV) og Johanne Schmidt-Nielsen, (EL).
Det ser desværre ud til at være længere siden, end man skulle tro ved et kig på kalenderen.
Skønt Christian Friis Bach indleder agurketiden med at sige, at han står bag regeringens stramme udlændingepolitik, forsikrer han samtidig om, at han og partiet stadig er imod den diskriminerende 24-årsregel og reglen om tilknytningskravet. Hvad betyder de regler egentlig?
De betyder, at dansk-udenlandske ægtepar og deres børn fra lande uden for EU, Norge, Island Lichtenstein og Schweiz fortsat ikke skal have ret til at bo sammen i Danmark, men kun kan få opholdstilladelse, hvis de opfylder tilknytningskravet og 24 årsreglen; desuden skal den familiesammenførte bestå danskeksamen inden for de første ni måneder.
Tilknytningskravet består nemlig i, at parrets samlede tilknytning til Danmark skal være større end til ethvert andet land.
24-års reglen går ud på at forhindre familiesammenføring, hvis den ene af parterne i et ægteskab er under 24 år. Kan man mon finde nogen klarere diskrimination?
Det er også på tide at spørge regeringen og dermed RV om man vil finde en menneskeværdig løsning for de afviste asylansøgere, som har boet i Danmark i mange år, og som ikke kan rejse tilbage til det land de flygtede fra. Vil RV være med til at tvangsudsende folk til lande, hvor de er i risiko for tortur og fængsling?
 Vil regeringen – og altså RV – i en eventuel næste folketingsperiode stadig udelukkende give nogle i realiteten få asylansøgere lov til at bo uden for asylcentrene, hvis de på ethvert tidspunkt indvilliger i at blive hjemsendt, i tilfælde af at de bliver afvist?
Den 3. juli sagde Christian Friis Bach, at RVs hjerteblod stadig er en afvisning af 24-årsreglen, ligesom RV er imod tilknytningskravet. Så det er altså taktik, der har ført ham til at foretrække, hvad man som en hån mod vore ringest stillede medmennesker kalder en stram og retfærdig udlændingepolitik.
  Det er rigtigt at den nuværende regering har vist sig mere human end den forrige, men det skal der som bekendt heller ikke så meget til. Det er mit håb både som medlem af RV og redaktør af SOS mod Racismes nyhedsbrev, at det var en af de snoede agurker som vi hurtigst muligt laver til salat og ellers glemmer helt.

 

Ny moské vil fremme religiøs tolerance
Kristeligt Dagblad 20. juni 2014
”Vi skal leve sammen, selvom vi har forskellige kulturer. Dialog er fokusordet i vores projekt,” sagde Abdelhamdi Hamdi, formand for Dansk Islamisk Rå
d ved åbningsceremonien, hvor det officielle Danmark glimrede ved sit fravær.


Fra Asylret d. 4. juni 2014

Fire gode nyheder i asylretssager med afghanske statsborgere:

Trods store stramninger i praksis for tildeling af humanitær opholdstilladelse, hvor ministeriet som fast procedure hævder, at medicinen findes her, der og alle vegne eller subsidiært blot kan erstattes med et andet præparat, er det gennem vedholdende arbejde lykkedes Asylret at få humanitær opholdstilladelse til en del afghanere i den seneste tid. Blandt dem er en børnefamilie. Vi har også fået en asylsag igennem for en afghansk kvinde.

1.       En ung mand på 21 år fra Afghanistan som kom til Danmark for 3 år siden henvendte sig til Asylret efter at have fået afslag tre gange. Det lykkedes Asylret at få humanitær opholdstilladelse til den unge mand.

2.       Asylret har også fået humanitær opholdstilladelse til en ung mand på ca. 20 år.

3.       En afghansk børnefamilie bestående af mor, far og to børn har fået humanitær opholdstilladelse. Manden var pga. sin psykiske tilstand kombineret med det store psykiske pres han var under så desperat, at han gjorde skade på sig selv, idet han stak sig flere gange i hovedet med en kniv. Da Asylret fik sagen havde familien fået afslag. De skulle forlade landet og havde fået indrejseforbud i to år.  Asylret fik i første omgang opsættende virkning på udrejsefrist.  Familien har nu fået humanitært ophold.

4.       En kvinde fra Afghanistan har fået politisk asyl. Asylansøgers mand var beviseligt slået ihjel i Afghanistan. I henhold til Sharialovgivningen overgik kvindens 6 børn til mandens familie og kvinden måtte flygte uden sine børn for at redde livet. På trods af omstændighederne havde hun fået afslag på asyl, da Asylret fik sagen. Asylret skaffede yderligere oplysninger i sagen - og kvinden har nu fået politisk asyl.

 Vinderne i SOS mod Racismes digt- og essaykonkurrence

Der kom 223 indlæg til SOS mod Racismes digt- og essaykonkurrence om, hvordan man kan bekæmpe racisme i Danmark. 

De ti vindere af hver 1000 kr blev - i alfabetisk rækkefølge:

Amalie Angelo Haase
Viby Gymnasium

Jeppe Bentzen
Randers Statsskole 

Katinka Albrectsen
Christianshavns Gymnasium 

Mathias Randel
Viby Gymnasium 

Muhamed Salah
Aalborg Handelsgymnasium Turøgade 

Nanna Nybro Hansen
Vestfyns Gymnasium 

Peter Hulme
Roskilde Katedralskole 

Sammy Ameri
Greve Gymnasium 

Sofie Clausen
Svendborg Gymnasium 

Sofie Kümpel
Slagelse Gymnasium

Stort til lykke til vinderne !

Dommerpanelet bestod af:

Forfatter og komponist Benny Andersen

Forfatter og sproglærer Adil Erdem

Forfatter og debatredaktør Tarek Omar

Lektor og redaktør Marianne Olsen.

De ti digte og essays vil blive trykt i et tillæg til næste nummer af vores Nyhedsbrev SOS mod Racisme, som udkommer til efteråret. Desuden kan de downloades fra forsiden på denne hjemmeside samt på www.sosmenneskerettigheder.dk og der bliver lagt links til dem fra vores Facebook-side.

Der var mange andre rigtig gode digte og essays, og vi håber, at vi får mulighed for at offentliggøre nogle af dem på anden måde. Desuden har deltagerne naturligvis lov til selv at prøve at få dem offentliggjort - fx i en avis.

I SOS mod Racisme vil vi gerne takke de mange elever, der har indsendt et bidrag til konkurrencen, samt lærerne!
Vi vil bruge den inspiration vi har fået gennem jeres bidrag i vores videre arbejde med at bekæmpe racismen - og vi vil opfordre jer til at gøre det samme!

Konkurrencen har været muliggjort af en bevilling fra Kulturstyrelsens andel af Tips- og lottomidlerne.

SOS mod Racisme
Anne Nielsen, næstformand

 


 

Information, 28. april 2014, Debat
Udlændingeloven bør gentænkes

Anne Nielsen, næstformand for SOS mod Racisme opfordrer regeringen til at ændre såvel Udlændingeloven som administrationen af familiesammenføringsreglerne, så frivilligt gifte og deres børn ikke længere hindres i at leve sammen som familier i Danmark.

Kronik i Kristeligt Dagblad, 24. april 2014
Det armenske folkemord spøger stadig

I anledning af 99 års dagen for folkedrabet på halvanden million armeniere i Det osmanniske Rige skrev Marianne Olsen, redaktør af Bladet SOS mod Racisme. forfatter og journalist, kronikken

24. april 2014, 99 års-dagen for folkedrabet på halvanden million armeniere: Opfordring til at mindes det armenske folkemord, underskrevet af SOS mod Racisme, Johanne Schmidt-Nielsen (MF), Per Clausen (MF) og en lang række politiske og kulturelle personligheder fra hele Europa

Pressemeddelelse fra Europarådets Menneskerettigheds-kommissær Nils Muniznieks besøg i Danmark 

Strassbourg:  24.3.2014 Europarådets Menneskerettighedskommissær: Rapport om besøg i Danmark: manglende beskyttelse af indvandrerbørn, personer med handicap, og tvang i psykiatrien (Sammendrag af Rapporten på dansk: Oversættelse til dansk: ”Flygtninge i Fare – Mit Asyl”)

Der er behov for bedre beskyttelse af indvandrerbørn i Danmark

Indvandrerbarnets tarv og rettigheder skal respekteres:

”I forbindelse med asyl og indvandring i Danmark bliver der ikke altid taget hensyn til barnets tarv. Danske myndigheder bør forbedre den beskyttelse, de giver til indvandrerbørn, ved at vise fuld respekt for deres rettigheder ” udtalte Nils Muižnieks Europarådet Menneskerettighedskommissær i dag ved offentliggørelse af rapporten om sit besøg i Danmark, der fandt sted 19. – 21. november 2013.<

http://www.kristeligt-dagblad.dk/debat/overlaege-med-fordomme-paa-korstog

 lejl. 17 2. sal


Webside til gymnasierne: 

Tidsskriftet SOS mod Racisme

SOS udgiver et minileksikon

Minileksikon

Vil du være medlem af SOS mod Racisme?  

Der er et introduktionskontingent på 50 kr. det første år.
Det årlige kontingent er herefter 50 kr. for unge under 25 år
og 150 kr for personer under uddannelse, ledige, pensionister, kontanthjælps- og efterløns-modtagere. Personer i beskæftigelse betaler 250 kr. årligt. 

Du kan melde dig ind ved at udfylde Indmeldelsesformularen og betale introduktionskontingentet på 50 kr via netbank: Erstat evt. @ i email med AT

Som girokort: Vælg 01 i type-feltet, skriv 1972200 som kontonummer. Skriv navn, mailadresse og tlf. samt NY.

Som bankoverførsel: reg.nr 1551 kontonummer 1972200. Skriv navn, mailadresse og tlf. samt NY


Internet: www.sosmodracisme.dk
Til undervisning i gymnasierne:
sosmenneskerettigheder.dk

www.sosmenneskerettigheder.dk

 

 

 
 
 
Kontakt:
Hvis du vil i kontakt med SOS mod Racisme, kan du klikke her:"Kontakt os"  

Email:
sos@sosmodracisme.dk

Postadresse:
Nørre Allé 7, lok. 201
2200 København N

Du kan også prøve at kontakte os på:

Tlf. 60 63 33 99: landsformand Jette Møller 
jette@sosmodracisme.dk 

Tlf. 42 33 19 68: kasserer John Ukpo
kasserer@sosmodracisme.dk

« forrige| top| næste »
 

SOS mod Racisme
VerdensKulturCentret, lok. 201
Nørre Allé 7
2200 København N
Email: sos@sosmodracisme.dk

Tlf. 60 63 33 99: landsformand Jette Møller 
jette@sosmodracisme.dk 

Tlf. 42 33 19 68: kasserer John Ukpo
kasserer@sosmodracisme.dk

Mobile Pay: 4233 1968

 


Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de| Login